Nem kanyar, nem kell bedőlni - avagy miért fizetnénk azért, ami nem is ér pénzt?

2021-10-14 13:06 |

 Sok, az életünket mérgező dolog azért létezik, mert senki nem teszi szóvá, senki nem tesz semmit. Legfeljebb magában dúl-fúl. Ami nemcsak hatástalan, még az emésztőrendszernek is árt. És mi azt gondoltuk: néhány pályatársunk most egy kicsit túltolta a bringát.

Van az a régi vicc, amikor a rendőrök helyszinelnek az öreg székelynél, mert baltával agyoncsapta a feleségét. Az egyik rendőr nem bír tovább a kíváncsiságával és megkérdezi az öreget: Berti bácsi, de hát miért tette? Ötven éve éltek együtt, soha nem veszekedtek, mi történt? Az öreg elgondolkodik, aztán így felel: Ölég vót.

Hát most mi is így vagyunk. Mindenfajta szakmában alapvetés, hogy a konkurenciát ekézni büdös. Ezt még az is megérzi, akin épp most van rajt a Covid-rontás. Az a szolgáltató, aki ad magára, nem is csinál ilyet. Ám van az éremnek egy másik oldala is. Sok, az életünket mérgező dolog azért létezik, mert senki nem teszi szóvá, senki nem tesz semmit. Legfeljebb magában dúl-fúl. Ami nemcsak hatástalan, még az emésztőrendszernek is árt. És mi azt gondoltuk: néhány pályatársunk most egy kicsit túltolta a bringát. Ezt pedig már szóvá kell tennünk. Nem ítélkezni akarunk, csak jól láthatóan felmutatni a “Nem oké” táblát.

 

Ingyen napelem - hol is tartunk?

 

A napelemes szakma most attól a pályázattól hangos, ami 100%-os állami támogatást nyújt napelemes rendszerek (és esetenként fűtéskorszerűsítés) megvalósításához. A hír olyan hatással volt a piacra, mintha százhúsznál nyomnánk egy satuféket. A légzsákok ugyan nem nyíltak ki, de az élmény abszolút hasonló. Gyakorlatilag mindenki várakozó álláspontba merevedett, mert ki akarna fizetni, ha ingyen is megkaphatja? És persze senki nem szeretné elszalasztani a lehetőséget. Az egész ország (legalábbis az a része, amelyik napelemet telepítene) várja visszafojtott lélegzettel, hogy eldördüljön a startpisztoly.

 

Csakhogy egyelőre nem akar eldördülni. Elvileg már meg kellett volna jelennie a pályázatnak - de még mindig nem jelent meg. Ezen a ponton botlunk bele az első csúnyaságba. Vannak olyan napelemes cégek, amelyek azt kommunikálják, hogy a pályázat márpedig megjelent. Ami kiválóan alkalmas a hangulat felfokozására, hiszen senki sem szeretne lemaradni, igaz? Ez legalább igaz. az, hogy a pályázat megjelent, viszont nem igaz. Legalábbis e cikk megjelenésekor még nem.

 

De most akkor kinek higyjek?

 

Mi arra biztatunk mindenkit, hogy a saját szemének. A cikk végén belinkeljük a pályázat hivatalos weboldalát, ott bármikor ellenőrizhető, hogy kiírták-e már a pályázatot vagy sem. És bár nagy a tét, érdemes visszahűteni a kedélyeket. A pályázat kiírása nyilván nem esik egybe a pályázat beadásával. Bőven lesz idő a felkészülésre és mint az élet bármely területén, itt is fontosabb ügyesnek lenni, mint idegesnek. Ha pedig már az ügyességnél tartunk: ez a másik pont, ahol néhány konkurens túlfeszültséget okozott és leverte a biztosítékot egy olyan kampánnyal, amire nehéz más jelzüt találni azon kívül, hogy ordas nagy kamu.

 

Felesleges pályázatírás - akár kétszázezerért?

 

Na ja. A 200 ezer egyébként szélsőérték, van, aki 50, van aki 100 ezer forintot kér. Azért, hogy átvállalja a pályázat megírását. Apró szépséghiba, hogy nem lesz mit megírni. Ez egy olyan pályázat, ami regisztrációt igényel, vagyis személyes adatokat kell majd megadni. Nincs szükség pályázatírói szaktudásra. Itt nem az lesz a kérdés, kinek jobb a pályázata, hanem az, hogy kié gyorsabb. Van egy keret és addig fogadnak be pályázatokat (azaz regisztrációt), amíg a keret el nem fogy.

 

Akkor inkább csináljam magamnak?

 

A válasz határozott igen. Sőt! Ha valaki saját maga regisztrál és felkészül, meg tudja tenni, hogy az indulás legelső pillanatában adja be a pályázatát. Márpedig ez jelenti a legjobb esélyeket. Főleg azzal szembeállítva, ha egy olyan céget bíz meg vele, aki mondjuk 5.000 másik pályázatot is bevállalt. Jó az nekem, ha az én pályázatom a 3.841-edik a sorban? Szerintünk annyira nem. A pályázatért elkért összeg nagyságától függetlenül az a legésszerűbb, ha mindenki saját maga adja be a saját pályázatát. Mert csak így garantálható, hogy az övé lesz az első.

 

De honnan tudjam, hogy kell?

 

Aki szemfüles, az minden szükséges információt megtalál a pályázat hivatalos weboldalán. Aki viszont nem elég biztos magában, elég, ha a kezét nyújtja felénk. Mi megfogjuk és el sem engedjük a folyamat végéig. Azaz folyamatosan tájékoztatjuk arról, hol tart a pályázat, illetve pontosan mi a teendője. Lesz lépésről-lépésre útmutató, így még matematikai esély se nagyon marad arra, hogy elrontson valamit. Ja, ezért nem kell fizetni. Se 160 ezret, se semennyit. A sikeres pályázat közös érdekünk, ha úgy tetszik, együtt sírunk, együtt nevetünk. És ha rajtunk múlik, nevetni fogunk.

Itt pedig a pályázat hivatalos weboldala: https://napelem.palyazat.gov.hu/

 

Az alábbi linken tud regisztrálni a kézenfogós programunkba:

Az Ön Solar szakértője:
Barna Millián
+36203342253
{{ errors }}
Válassz legalább egy terméket a továbblépéshez!

{{ form.monthly_bill | numeral('0,') }} Ft/hó
Havi fogyasztás: {{ form.monthly_bill / 37.9 | numeral('0,') }} kWh/hó
Éves fogyasztás: {{ form.monthly_bill / 37.9 * 12 | numeral('0,') }} kWh/év
{{ errors.first('client_last_name', 'form1') }}
{{ errors.first('client_first_name', 'form1') }}
{{ errors.first('client_email', 'form1') }}
{{ errors.first('client_phone', 'form1') }}
{{ errors.first('city', 'form1') }}
{{ errors.first('fulladdress', 'form1') }}
{{ errors.first('disabledaddress') }}
GPS: {{ form.gps.lat }}, {{ form.gps.lng }}

ewrwe