Simple-Red Solar Blog

A reménykedés nem stratégia

Amikor még tavaly ősszel az energiaárak szárnyalását vizionáltuk, mi sem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan lesz ennyire igazunk. És bár bizsergető érzés, amikor az embernek igaza van, ez pont az az eset, amikor szívesebben tévedtünk volna.

Segíts te is a SRS csapatával együtt a háború áldozatain

Folyamatosan érkeznek a menekültek az ukrán-magyar határra a háború kitörése óta főként nők és gyerekek, illetve idős emberek. A Simple-Red  cégcsoport az Ukrajnában kialakult drámai helyzet miatt úgy döntött - gyűjtést szervez a háború áldozatai részére. 

 

Akkor a Jézuska mégis napelemet hoz karácsonyra?

Van az a régi vicc, amikor a postán az egyik dolgozó kezébe akad egy levél (mondtuk, hogy régi). A borítékon látható írásból azonnal kitűnik, hogy gyerek írhatta, a derék szakmunkás gyanúját pedig tovább fokozta, hogy a címzettnél csak ennyi állt: Jézuska.

Próba nélkül nincs szerencse

“Mindenkinek saját plázát!” - énekelte annak idején A kutya vacsorája. Az állam most valami hasonlót énekel. Oké, nem mindenkinek. És nem plázát. A “Napelemet majdnem mindenkinek!” pedig elég béna refrén lenne. 

Kiestem a pályázatból - hogyan tovább?

Az október 18-án végre kidobolt, “Kapj egy naprendszert ajándékba!” elnevezésű (oké, nem pont így hívják) pályázat sok, addig őszintén reménykedő arcáról fagyasztotta le a mosolyt. Ez főként a jövedelemkorlát sarkos újrafogalmazásának köszönhető. 

Kijött a pályázat - bejött a számítás?

Hétfőn végre megjelent az a pályázat, amit a szakma és a leendő naperőművesek egyaránt lélegzetvisszafojtva vártak. Ilyen helyzetekben mindig érdemes arra is számítani, hogy lesz olyan, amire nem számítunk. Most is így lett. A végleges pályázat több módosítást is tartalmaz a korábbi kommunikációhoz képest.

Ezért fontos az előzetes helyszíni szemle

Millió apró problémaforrás van, ami miatt elhúzódhat a telepítés egy alapos helyszíni szemle nélkül és nagy felfordulást okozhatnak. Légy résen szakértői tippjeink segítségével!

Már a villanykörték is okosak

Az okos háztartási eszközök reneszánszát éljük. Okos tévéd van már? És okos hűtőd vagy robotporszívód? Betört az okos eszközök következő hulláma Magyarországra: jönnek az okos izzók.

Ezzel a 6 tippel biztos karcsúsodni fog az idei fűtésszámlád

Összeszedtük, mik azok a tényezők, körülmények, amelyek leginkább meghatározzák egy épület hőmegtartását. De vannak tippjeink azok számára is, akik egy fillér ráfordítás nélkül szeretnének némi plusz melegséget csempészni otthonukba.

Miért célszerű a téli hónapokban terveztetni a napelemes rendszert?

Milyenek a fényviszonyok az őszi és téli hónapokban?

Télen lényegesen alacsonyabb utat jár be a Nap, mint nyáron, így a napsütéses idő is rövidebb. A beesési szög is sokkal kisebb lesz, míg nyáron délben 66°-os szögben érkeznek hozzánk Magyarországra a napsugarak, addig a tél kőzepén ez a 19°-ot is alig éri el. Ezekből adódóan az éves napsugárzás kétharmada a nyári hónapok folyamán ér minket. Mivel az éghajlati adottságokon a technológiával változtatni nem tudunk, úgy kell a napelemes rendszert kialakítani, hogy az adott viszonyokat mindig figyelembe vesszük.

Mégis mennyire zöld a fenntartható csomagolás?

Bármilyen boltban körülnézel, gyártók százai próbálnak meggyőzni a zöld csomagolásról. Vegán sampon? Újrahasznosított PET palack? Intelligens palack dizájn? Hova vezet mindez és egyáltalán ér-e valami?

Karcsúbb villanyszámla csodakütyüvel?

Ha eleget szörfözük az interneten energiatakarékosság témában, hamar szembejöhet velünk egy úgynevezett villanyszámla-csökkentő készülék. Az aprócska csodamasina azt ígéri, hogy ha csupán 10 ezer forintért megvásároljuk az eszközt, havonta ezrekkel lesz kevesebb a villanyszámlánk. A kütyü több (márka)név alatt is létezik a piacon, többek között mint Energy Saver Pro, Tesla Saver Eco és Power Factor Saver.

Ne maradj le az új kkv-knak szóló napelemes pályázatról

Újult erőkkel jelentkezik ismét a mikro-, kis- és középvállalatoknak szóló GINOP, melyben vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a megújuló energiás és energiahatékonysági fejlesztésekhez. Most nemcsak bővült a támogatható vállalkozások köre, de az igényelhető összeg is jelentősen emelkedett. A kkv-k dolgát is megkönnyítették, egyszerűsítették a kiírást és a pályázás is kevesebb adminisztrációval jár.

Megjavítani vagy újat venni?

Gazdaságunk egyik legmeghatározóbb alapköve a folyamatos növekedés, amit a folyamatos fogyasztás generál. Bárhová megyünk, ezernyi reklám ösztönöz minket arra, hogy jobb, újabb és korszerűbb termékekre cseréljük jól bevált tárgyainkat. Nemcsak a környezetet terheljük meg a folyamatos fogyasztásunkkal, hanem pénztárcánkat is. De melyek azok a tárgyak, amelyeket érdemes megjavíttatni újra cserélés helyett? Összegyűjtöttük azokat a termékeket, amelyek esetében megéri a javítás mellett dönteni és azokat, melyeknél jobban járunk, ha újat veszünk.

Fizess kevesebbet, mint amennyibe kerül

Egy napelem rendszer kiépítése komoly beruházásnak számít egy család életében, ezért pénzügyi szempontból is célszerű több oldalról megvizsgálni. Az ajánlatkérést egy pontos felmérés előzi meg, ami alapján szakértőink meghatározzák, hogy a tető melyik részére, a fogyasztás alapján pontosan mennyi napelemre lesz szükség a család átlagos fogyasztásának fedezéséhez. A pontos adatok ismerete nélkül is elmondható általánosságban, hogy ez egy átlagos családi házra többmilliós tétel. Ettől azonban ne rettenj el! Ha most nem áll rendelkezésére az összeg, számos lehetőséged van a finanszírozásra. Sőt, ha nem azonnal fizeted ki a teljes összeget, hanem idővel törleszted, kamat nélkül, tulajdonképpen még jobban is jársz anyagilag.

Falusi CSOK napelemre is

2019. július 1-je óta elérhető a falusi CSOK, amely tanyák és vidéki falvakon, kistelepüléseken élő családok számára nyújt otthonteremtési támogatást. A vissza nem térítendő támogatás nemcsak új ingatlan vásárlásához, de felújításra és korszerűsítésre is felhasználható. Tehát, ha már rég óta tervezel napelemet tanyádra vagy házadra, akkor ez kiváló alkalom, mert még támogatást is kapsz hozzá 2022. június 30-ig.

Megéri elektromos autót venni?

Manapság egyre több zöld rendszámú elektromos autót látni az utakon, de továbbra is fennmarad a kérdés, hogy vajon megéri-e beruházni egy ilyen autóba. Az elektromos járművek ára ugyan jelentősen borsosabb, mint a benzin vagy dízel autóké, de számos más faktort is érdemes megvizsgálni, amikor a megtérülést elemezzük. Ezeket szedtük most össze egy helyre. Olvass tovább a válaszért!

Így kerüld el a 0%-os MFB hitel buktatóit

Mi sem hangzik vonzóbban, mint a 0%-os MFB hitel napelemre egyszerű ügyintézéssel a szolgáltatóknál. A valóság azonban ennél körülményesebb, az egyszerű ügyintézés egy kétoldalas listát és 60 oldalas dokumentációt jelent a gyakorlatban. A bürokratikus folyamatnak sok buktatója van, ami lényegesen meghosszabbíthatja a folyamatot. Cégünk ezért specializálódott a teljeskörű ügyintézésre, hogy ezt a terhet levegyük ügyfeleink válláról és nekik csak az aláírásokról kelljen gondoskodniuk. Ha azonban mégis úgy döntenél, hogy magad intézed a hiteligénylést, akkor az alábbi tippjeinkkel mankót biztosítunk az eljáráshoz.

Lehet-e az én házamra napelemet tenni?

Már eldöntötted, hogy napelemmel szeretnéd korszerűsíteni otthonod, de gondolkoztál már azon, hogy lehet-e egyáltalán a tetődre napelemet szerelni? Az, hogy hova lehet és hova érdemes két külön kérdéskör. Ezt a témát járjuk most körbe.

Ezért fűts klímával a közelgő fűtési szezonban

Ahogy ráfordultunk az őszre, nemcsak a karácsonyi dekorációt vélhetjük felfedezni a boltokban, de a hőmérséklet is drámai csökkenésnek indul, ami a fűtési szezon közeledtét jelzi. Érdemes erre időben felkészülni, mert hasonlóan a nyári klíma-rohamhoz, a tél beköszöntöttével nehéz lesz fűtési szakembert találni. Erre azonban nem lesz szükség, ha a klímával való fűtést választod. Miért kínál valódi alternatívát a klíma a gáz helyett? Mutatjuk.

Hidrogén és napenergia: a vasút jövője

El tudod képzelni, hogy unokáink már nem fognak hosszú füstfelhőt rajzolni a vonatokhoz? Nemcsak a személyautózás, de a tömegközlekedés is forradalmi megújuláson megy keresztül. A klímaváltozás egyre sürgeti technológiai fejlesztéseket a vasutak terén is.

Így karcsúsítsd villanyszámlád ezrekkel

Ha Téged is szinte áramütés ér, mikor megérkezik a havi villanyszámla, akkor ez a cikk Neked szól! Sajnos a villanyszámlán nem látszik, hogy mire megy el a sok energia, pedig nem árt tisztában lenni azzal, hogy mitől olyan magasak a költségeink. Vegyük tehát sorra azokat az eszközöket, amelyek a legnagyobb fogyasztással rendelkeznek és vizsgáljuk meg, hogy csökkenthetjük ezeket!

Szolár technológia csúcsa: itt a napelemes autó

Lightyear, egy holland startup, bemutatta az első távolsági napenergiával működő autót, a négyszemélyes, elektromos Lightyear One-t. A csúcstechnológiájú személyautó tetején és motorházán találhatók integrált napelemek összesen 5 m2-en. A prototípusból 100 darab kerül gyártása 2021-ben, melyet befektetők, partnerek és stratégiailag fontos vásárlók rendelhettek meg 119 ezer eurós (38,5 millió forintos) áron.

Ezekre figyelj oda a kivitelező kiválasztása előtt

A napelem és kivitelezőjének kiválasztásakor otthonod jövőjébe ruházol be, ezért elengedhetetlen, hogy körültekintően dönts. Ehhez a döntési folyamathoz nyújtunk most támpontot és mutatjuk be, melyek azok a tényezők, amelyeket nem hagyhatsz figyelmen kívül!

Igényelj vissza nem térítendő támogatást kkv-dnak

Hogyan növelheted vállalkozásod energiahatékonyságát, csökkentheted ökológiai lábnyomodat úgy, hogy még támogatást is kapj érte? Pályázz a most induló GINOP-ra, mely a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szól. Június 22-étől elérhető az eddiginél lényegesen leegyszerűsített támogatás, melynek keretén belül vissza nem térítendő támogatást igényelhetsz új napelemes rendszerek telepítésére. Az európai uniós forrás célja, hogy ösztönözze a vállalatokat a környezetterhelés csökkentésére és a klímavédelemre anélkül, hogy ez a versenyképességük rovására menne.