Akkor a Jézuska mégis napelemet hoz karácsonyra?

2021-12-24 00:23 |

Van az a régi vicc, amikor a postán az egyik dolgozó kezébe akad egy levél (mondtuk, hogy régi). A borítékon látható írásból azonnal kitűnik, hogy gyerek írhatta, a derék szakmunkás gyanúját pedig tovább fokozta, hogy a címzettnél csak ennyi állt: Jézuska.

Postásunknak 20 év tapasztalata súgta, hogy ez a kézbesíthetetlenség egyfajta határesete, ezért nincsmitveszíteni-alapon úgy döntött, hogy felbontja. A boríték egy levelet rejtett, a levélben pedig ez állt:

“Kedves Jézuska! Peti vagyok és légyszíves segíts nekem! Hárman vagyunk testvérek és a szüleink annyira szegények, hogy nem tudnak nekünk ajándékot venni. De ha Te küldenél nekem 10 ezer forintot, akkor abból tudnék venni a húgomnak és a kisöcsémnek ajándékot. Ugye segítesz?”.

Sokat látott postásunk nagyon meghatódott és úgy érezte, tennie kell valamit. Megmutatta a levelet néhány kollégájának és bár ők sem voltak valami vastagok, összedobtak 5 ezer forintot. Berakták egy borítékba, ráírták a kisfiú címét és elküldték. Aztán elégedeten egymás tenyerébe csaptak.

Pár nappal később befutott egy újabb, Jézuskának címzett boríték. A postás megismerte a feladót és kíváncsian bontotta fel a borítékot. A második levélben ez állt: “Kedves Jézuska! Tudtam ám, hogy te segíteni fogsz! De képzeld, mi történt! Azok a k…va postások lenyúlták a pénz felét!”.
 

A tanulság


Ami nem az, hogy a mai gyerekek hálátlanok. Hanem az, hogy kérni kell. Aztán lehet, hogy nem kapunk vagy nem pont azt kapjuk, amit kértünk. De egyáltalán nem kérni és aztán azon keseregni, hogy nem kaptunk - ez egy kicsit sportszerűtlen az élettel szemben.

Az idei évben pedig a “kérni” helyett van egy másik szavunk az ambíciózus felnőttek számára. Pályázni. Napelemre. 100%-os állami támogatásra. Lehet ennél jobbat kérni? Persze, ha még fizetnének is érte. De ennek az esélyei még többszöri átgondolásra is elenyészőek.
 

20 nappal több lett. Maradhat?


Ráadásul éppen ma dobolták ki, hogy minden régióban 20 nappal meghosszabbítják a beadási határidőket. A pontos indokot sűrű homály fedi. De tegyük fel magunknak a kérdést: ha a pályázat megnyitásakor az érdeklődés úgy söpörte volna el a rendszert, mint a Katrina hurrikán a new orleansi újságosbódét, akkor vajon előállnak a hosszabbítással? Engedjük, hogy a fantáziánk működésbe lépjen.

Akárhogy is, ez jó hír. Azoknak, akik tétováztak, akik bealudtak, akik esetleg úgy érezték, hogy nincs értelme beadni, mert úgyse nyernének. Hogy most lejjebb engedik-e a lécet és ha igen, mennyivel, azt nem tudjuk. Amellett viszont továbra is kitartunk, hogy az egyetlen dolog, amit veszíthetünk, az illúziónk. Abból meg bármikor tudunk újat csinálni.

Pályázni vagy nem pályázni?

Ezen már Hamlet is megakadt. Pedig a válasz tök egyszerű: pályázni! Megpróbálni kihasználni a lehetőséget, mert könnyen megeshet, hogy ez lesz az a bizonyos budai kutyavásár. Ami majd csak egyszer volt. Mi összeraktunk hozzá egy annyira profi támogatási rendszert, hogy még mindig el vagyunk hűlve tőle. Gyakorlatilag a tettvágy megszületésétől számított néhány órán belül elkészülhet a komplett pályázat. Ja, hogy mennyiért? Teljesen ingyen.
 

Kinek fizettek már több tízezer forintot azért, mert olvasott?


Könnyű kérdés: a közjegyzőnek! Oké és rajta kívül? Persze ténylegesen mi sem fizetünk. De kicsit mégis olyan. Mert ha azt nézzük, hogy ugyanezért a szolgáltatásért sok helyen 50-100 ezer forintot (vagy akár még többet) is elkérnek, akkor az, aki velünk szerződik olyan, mintha ennyit keresne. Érdemes ennyi pénzért kicsit fáradni az útmutató végigolvasásával? Ezt mindenki döntse el saját maga. Szerintünk egyébként a helyes megfejtés az, hogy “igen”.

Lényeg a lényeg: akár regisztrált már valaki, csak még nem pályázott, akár a regisztrációig se jutott el, a pillanat, amire várt, MOST van. Ha még nem regisztrált, töltse ki az űrlapot, ha már igen, vegye fel a kapcsolatot a tanácsadójával és hadd szóljon! Mekkora érzés lesz majd 2022 karácsonyán, hogy ott feszítenek a napelemek a tetőn!

Az Ön Solar szakértője:
Ancsin Anikó
+36308693025
{{ errors }}
Válassz legalább egy terméket a továbblépéshez!

{{ form.monthly_bill | numeral('0,') }} Ft/hó
Havi fogyasztás: {{ form.monthly_bill / 37.9 | numeral('0,') }} kWh/hó
Éves fogyasztás: {{ form.monthly_bill / 37.9 * 12 | numeral('0,') }} kWh/év
{{ errors.first('client_last_name', 'form1') }}
{{ errors.first('client_first_name', 'form1') }}
{{ errors.first('client_email', 'form1') }}
{{ errors.first('client_phone', 'form1') }}
{{ errors.first('city', 'form1') }}
{{ errors.first('fulladdress', 'form1') }}
{{ errors.first('disabledaddress') }}
GPS: {{ form.gps.lat }}, {{ form.gps.lng }}

ewrwe