Ezekre figyelj oda a kivitelező kiválasztása előtt

2019-08-26 09:04 |

A napelem és kivitelezőjének kiválasztásakor otthonod jövőjébe ruházol be, ezért elengedhetetlen, hogy körültekintően dönts. Ehhez a döntési folyamathoz nyújtunk most támpontot és mutatjuk be, melyek azok a tényezők, amelyeket nem hagyhatsz figyelmen kívül!

1.       Teljeskörű kivitelezést kapsz, vagy csak a rendszert

Ne dőlj be rögtön a rendkívül kedvező ajánlatoknak! A vonzó ár nem garantálja a szakszerű felszerelést, teljeskörű ügyintézést és a biztonságos hálózat kiépítését. A kivitelezés során számos buktatóval találkozhatunk, melyeket, ha a kivitelező figyelmen kívül hagy, a súlyos anyagi károk a megrendelőt sújtják. Nem elég komplett rendszert vásárolni, le kell ellenőrizni, hogy az épület hálózata mennyire terhelhető. Az inverteres rendszer engedélyeztetése sem egy utolsó szempont, ezt is a kivitelezőnek célszerű és kell intéznie, hiszen a megrendelőtől nem várható el, hogy pontosan ismerje a folyamatot.

2.       Az ár helyett, az ár-érték arányra ügyelj

Mint ahogy fent is említettünk, fontos szem előtt tartani, hogy pontosan, mit is tartalmaz az árajánlat. Egy elsőre kedvezőnek tűnő ajánlat hosszú távon akár több költségekkel is járhat, melyek az eredeti ajánlatból kimaradtak. A kivitelező megbízhatóságáról győződj meg az általa megadott referenciákból, akiket akár fel is hívhatsz. A legjobb, ha közvetlen ismerőseid között van olyan, akinek már pozitív tapasztalatai voltak az adott kivitelezővel kapcsolatban.

3.       Első a biztonság

Ügyelj a védelmi rendszerre! A napelem számos környezeti hatásnak van kitéve a tetőn, ezért kulcsfontosságú, hogy megfelelő biztonsági berendezésekkel legyen ellátva, mint például a villámhárító. Bár ezek használatára európai uniós előírás is irányul, olykor a kivitelezők megfeledkeznek erről az árajánlatban. Minden esetben bizonyosodj meg róla, hogy a védelmi rendszer is az ajánlat részét képezi!

4.       Tájékozódj a garanciális feltételekről

Napelemed hasznos élettartama ugyan akár 30-40 év is lehet, de ezalatt az idő alatt többször felmerülhet szerviz igény, illetve olykor a berendezés meghibásodhat. Ilyen esetekben jelentősen megkönnyíti az életünk, ha mind a berendezésre, mind a kivitelezésre széleskörű garanciát kaptunk. Ennek nélkülözettlen feltétele, hogy a kivitelezőtől kapjunk számlát.

Az alábbi szempontok kiindulópontként szolgálnak a megfelelő kivitelező kiválasztásához. Döntés előtt mindenképp tájékozódjon széleskörűen a nyújtott szolgáltatásokról, garanciavállalásról és referenciákról! 

ewrwe