Próba nélkül nincs szerencse

2021-11-27 17:48 |

“Mindenkinek saját plázát!” - énekelte annak idején A kutya vacsorája. Az állam most valami hasonlót énekel. Oké, nem mindenkinek. És nem plázát. A “Napelemet majdnem mindenkinek!” pedig elég béna refrén lenne. 

De attól még, hogy az Euróvíziós Dalfesztiválon nem gázolnánk át vele a teljes mezőnyön, az üzenete több, mint szívet melengető. Főleg, ha mi is rámozdulunk. És miért ne mozdulnánk?


A siker mágiája


A legtöbben szeretjük, ahogy a sikeres emberek elbűvölnek minket. Ha nem így lenne, nem létezne ez a rohadt sok beszélgetős műsor. Ma már lényegében mindenki vagy főz vagy beszélget valakivel. Esetleg főzés közben beszélget. Mi pedig nézzük őket és közben óhatatlanul is arra gondolunk: vajon mitől olyan különlegesek? Mit tudhatnak, amit az átlagos holdranéző nem tud? Hát egy dolgot biztos: próbálkozni.

A kultúránk úgy működik, hogy ha végül sikeres leszel, a sikereid alapján ítélnek majd meg. És senki nem fog arra emlékezni, hogy közben hányszor vallottál kudarcot. Ebből ugyan akár egy újabb közmondást is levezethetnénk (“A sikerhez vezető út kudarcokkal van kikövezve”), de jobb és egészségesebb ez a tanulság: a sikerhez vezető út próbálkozásokkal van kikövezve.

Nem állítjuk, hogy minden a próbálkozáson múlik, hogy az élethez nem kell tudás, meg ítélőképesség. De azt állítjuk, hogy néha még azok is egészen messzire jutnak, akik ugyan nem a legfényesebben ragyogó villanykörték, de nem félnek próbálkozni. Azt is állítjuk, hogy hiába a végtelenhez közelítő tudás és bölcsesség - ha valaki nem mer próbálkozni, garantáltan nem jut sehova.


Vagy lesz napelemem vagy nem


Itt van ez a pályázat. Az a fajta lehetőség, ahol nagyot kaszálhatok, veszítenivalóm viszont nincs. Persze ha nem nyerek, az rossz érzés. De van rosszabb is: az a gondolat, hogy “ha megpróbálom, talán nyertem volna”. Azon is érdemes egy pillanatra elmélázni, hányszor kockáztatunk pl. a közlekedés során úgy, hogy nyerni lényegében semmit nem nyerünk (egy-két percet?), de nagyon is sokat kockáztatunk. Néha csak egy kövér bírságot, néha az életünket.
 

Aki nem játszik, az nem is nyer


Ha valamihez kell ítélőképesség, az annak felmérése, hogy mikor és miért érdemes játszani. Ez most határozottan az a pillanat. Bár már sokszor átvettük, gyorsan nézzük meg újra, mit nyerünk egy napelemes rendszerrel!
 

  • Megszabadulunk a jövőbeli villanyszámlától (már a mostanit is kettővel kéne szorozni és ez csak rosszabb lesz)
  • Növeljük az ingatlan értékét
  • Csökkentjük a környezeti függőségünket
  • Teszünk egy határozott lépést a majdnem 0 Ft-os rezsi irányába
  • Csökkentjük a beépített tetőtér nyári felmelegedését
  • Teszünk valamit a klímaváltozás ellen
  • Motiváljuk a szomszédokat
     

És mindezt most ingyen?


Akár igen. Azt nem tudjuk garantálni, hogy a pályázata nyerni fog. De azt igen, hogy azért nem fog veszíteni, mert rosszul csinált valamit. Ennek érdekében hoztunk létre egy olyan tudásbázist és támogatói rendszert, amivel csak az fogja elrontani, aki el is akarja. És mindez itt van, alig egy regisztrációnyira!
 

ewrwe