Igényelj vissza nem térítendő támogatást kkv-dnak

2019-08-26 00:00 |

Hogyan növelheted vállalkozásod energiahatékonyságát, csökkentheted ökológiai lábnyomodat úgy, hogy még támogatást is kapj érte? Pályázz a most induló GINOP-ra, mely a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szól. Június 22-étől elérhető az eddiginél lényegesen leegyszerűsített támogatás, melynek keretén belül vissza nem térítendő támogatást igényelhetsz új napelemes rendszerek telepítésére. Az európai uniós forrás célja, hogy ösztönözze a vállalatokat a környezetterhelés csökkentésére és a klímavédelemre anélkül, hogy ez a versenyképességük rovására menne.

Mekkora a támogatás összege?

Minimum 1,5, maximum 3 millió forint vissza nem térítendő forrás igényelhető a 15 milliárd forintos keretből. A vissza nem térítendő támogatás maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet. Ha további költségek merülnek fel, ezeket a vállalkozásoknak önerőből kell finanszírozniuk. A támogatás mértékét az iparági adatok által megállapított átalányár és a rendszer kapacitása által határozzák meg, mely 200 000 forint/kWp.

Mire igényelhető a támogatás?

A pályázat a kis kapacitású napelemes rendszerek telepítését támogatja, amelyek minimum 7,5, maximum 15 kWp névleges teljesítményre képesek. A napelemes rendszereknek a vállalkozás épületeinek és az épületben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztását kell kiváltania. A forrás a napelemes rendszeren túl a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemekre, továbbá a hálózati csatlakozáshoz és műszakilag biztonságos működéshez szükséges berendezésekre, ezek kiépítésére is fordítható. Mindemellett akkumulátorok, mérő- és szabályozó berendezések vásárlására is felszerelésére is lehetőséget biztosítanak az összegből. Csak új eszközök szerezhetők be, melyek megfelelnek a vonatkozó európai uniós előírásoknak.

Erre figyelj pályázáskor

Lakhatási céllal használt épületre nem vehető igénybe a támogatás. Továbbá a napelemes rendszer által megtermelt villamos energia mennyisége nem haladhatja meg az érintett épületek éves fogyasztását, így a beruházás célja nem lehet jövedelemszerzés. A forrás kizárólag új rendszer telepítésére vehető igénybe, meglévő rendszer korszerűsítésére nem. Energetikai tanúsítvány és árajánlat benyújtására nincs szükség, de hiánypótlásra sem ad lehetőséget a pályázat, így érdemes szakértőkkel leellenőriztetni az anyagot leadás előtt. Cégünk erre a folyamatra specializálódottan veszi le válladról a bürokrácia terheit úgy, hogy csak az aláírásról kell gondoskodnod. További információért, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot!

ewrwe