Így karcsúsítsd villanyszámlád ezrekkel

2019-08-26 10:01 |

Ha Téged is szinte áramütés ér, mikor megérkezik a havi villanyszámla, akkor ez a cikk Neked szól! Sajnos a villanyszámlán nem látszik, hogy mire megy el a sok energia, pedig nem árt tisztában lenni azzal, hogy mitől olyan magasak a költségeink. Vegyük tehát sorra azokat az eszközöket, amelyek a legnagyobb fogyasztással rendelkeznek és vizsgáljuk meg, hogy csökkenthetjük ezeket!

1.       Hűtő

A legtöbb áramot a hűtő és a fagyasztók veszik fel, a helyzet azonban nem reménytelen. Használatukat optimalizálva a hűtő fogyasztása is kordában tartható. Talán triviális szempont, de ne helyezzük a hűtőt az ablak alá vagy olyan helyre, ahol gyorsan felmelegedhet. Figyeljünk arra, hogy ne tegyünk bele meleg ételt és rendszeresen jégtelenítsük. Az optimális hőmérsékletet 2 és 4 fok között szokták meghatározni, azonban nyugodtan tarthatjuk a hűtőnket 4 fokon, élelmiszerbiztonsági szempontból nem indokolt az alacsonyabb hőmérséklet, viszont akár 15%-kal kevesebbet is fogyaszthat hűtőnk egy 2 fokkal magasabb hőmérsékleten. A fagyasztó ideális hőmérséklete -18 fok körül van.

2.       Klíma

Klímavásárlásnál részesítsük előnyben az inverteres klímákat, melyek akár negyedét is fogyaszthatják a hagyományos klímák energiaszükségletének. Ezekre továbbá H tarifás mérőóra is igényelhető az áramszolgáltatótól, amely alacsonyabb árakat biztosít októbertől áprilisig. Így klímáját fűtésre is használhatja, mivel saját teljesítményének sokszorosát is képes hőben leadni. Használat közben a leghatékonyabb, ha a ventilátort automata módban használjuk, így a berendezés mindig pontosan érzékeli majd, hogy alacsony vagy magas üzemmódban célszerű-e működnie. Ezen kívül elengedhetetlen a rendszeres karbantartása a beltéri egységnek. Havonta egyszer tisztítsuk meg a légszűrőt, hogy készülékünk hatékonyan tudjon üzemelni!

3.       Mosó- és mosogatógép

A korszerű gépek között ma már nem könnyű eligazodni, mivel szinte minden A+ és A +++ kategóriás. Ezek a gépek kivétel nélkül mind kiváló energiahatékonysággal rendelkeznek, ezért, ha esetleg még mindig öreg eszközt használsz otthon, érdemes minél hamarabb lecserélni. Egy speciális mérőeszközzel akár meg is mérhető, hogy pontosan mennyi energiát spórolhatsz meg a beruházással. Már a tudatos használattal is rendkívül sokat tehetünk a fogyasztás csökkentéséért: használjuk az öko üzemmódot, kerüljük a félprogram beindítását és a szárítógép helyett inkább teregessünk, legfőképp nyáron!

4.       Számítógép és egyéb elektronikai eszközök

A mai világban irreális elvárás, hogy készülékeinket ne hagyjuk készenléti (más néven standby) módban. Az azonban, hogy töltőinket kihúzzuk, amikor éppen nem használjuk őket, nem igényel nagy erőfeszítést, viszont annál nagyobb karcsúsítást jelent a villanyszámlánkból. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy elektronikus eszközeink kikapcsolt állapotukban is vesznek fel valamennyi energiát. Akár programozható kapcsolóval is elláthatjuk ezeket az eszközöket, amelyek éjjel automatikusan kikapcsolják őket.

5.       Lámpák

A lámpák esetében nem csak arra kell ügyelni, hogy feleslegesen ne legyenek felkapcsolva, hanem energiahatékonyságukra is. A modern LED izzók töredékét fogyasztják, mint a hagyományosak, így rögtön meglátszik majd a csökkenés a villanyszámláján. Ezek azért is jobban megérik, mert a legtöbbre 2-5 év garanciát biztosítanak és ezen belül gördülékenyen cserélik a boltok. Célszerű a vásárlás időpontját ráírni a dobozra és a számlát is megőrizni, így könnyű nyomon követni, hogy még benne vagyunk-e a garanciális intervallumban.

ewrwe