Szolár technológia csúcsa: itt a napelemes autó

2019-08-26 09:29 |

Lightyear, egy holland startup, bemutatta az első távolsági napenergiával működő autót, a négyszemélyes, elektromos Lightyear One-t. A csúcstechnológiájú személyautó tetején és motorházán találhatók integrált napelemek összesen 5 m2-en. A prototípusból 100 darab kerül gyártása 2021-ben, melyet befektetők, partnerek és stratégiailag fontos vásárlók rendelhettek meg 119 ezer eurós (38,5 millió forintos) áron.

„Ebben a pillanatban egy új korszak kezdődött a közlekedésben” – nyilatkozta Lex Hoefsloot, cégalapító.  „Két év kemény munkája és álmai vezettek el ehhez a mérföldkőhöz, hogy beteljesítsük missziónkat és mindenki számára elérhetővé tegyük a környezetterhelés mentes mobilitást.”

A luxusautó energiahatékonysága forradalmi: csupán feleannyi energiára van szüksége, mint más autóknak ebben a kategóriában. Az akkumulátor kapacitása is csak kétharmada a Tesla S-hez képest, de hosszabb hatótávolságot biztosít, napfényes időben akár 800 km is megtehető vele. A maximum hatékonyság érdekében természetesen ez a modell is ugyanúgy tölthető, mint a többi elektromos autó. Nem is akárhogyan: a töltést magát is felgyorsították, háztartási hálózatról egy éjszaka alatt 400 km-re elegendő áramot vesz magához. De erre jelentősen kevesebbszer lesz szükség, körülbelül ötödannyiszor kell teljesen feltölteni, mint egy Teslát, és akár több hónapon át üzemeltethető napenergiával. Komoly dinamikai előrelépést jelent, hogy a kerékagymotorok egymástól függetlenül működnek, így csökken a motor és kerekek közötti energiaveszteség.

A csúcstechnológia lélegzetelállító designban ölt testet, melyről alig tudjuk levenni a szemünket:

A tervezők – akik nem mellesleg olyan cégektől jöttek, mint a Tesla és a Ferrari - célja azonban az volt, hogy megoldást kínáljanak azokra a problémákra, amelyekkel az elektromos autók nap-mint-nap küzdenek, mint a töltőállomások hiánya és a rövid hatótávolság. Az alapítók remélik, hogy ezen kompromisszumokat megszüntetve többen döntenek majd az elektromos autók mellett.

A Lightyear egyébként nem meglepetésszerűen robbant be az iparágba. Már háromszor nyerték meg a 30 éves múltra visszatekintő World Solar Challenge névre keresztelt versenyt, melyen a napenergia iparág krémje mérkőzik meg egymással. A csapatok innovatív járműikkel a modern technológia határait feszegetik, melyekkel az Ausztrál sivatagot kell átszelniük. A Darwin és Adelaide közötti 3000 km-es távolság a legjobb mérnökhallgatók tudásának és a legstrapabíróbb járműveknek is komoly kihívást állít. 

ewrwe