Ezért fűts klímával a közelgő fűtési szezonban

2019-09-10 08:33 |

Ahogy ráfordultunk az őszre, nemcsak a karácsonyi dekorációt vélhetjük felfedezni a boltokban, de a hőmérséklet is drámai csökkenésnek indul, ami a fűtési szezon közeledtét jelzi. Érdemes erre időben felkészülni, mert hasonlóan a nyári klíma-rohamhoz, a tél beköszöntöttével nehéz lesz fűtési szakembert találni. Erre azonban nem lesz szükség, ha a klímával való fűtést választod. Miért kínál valódi alternatívát a klíma a gáz helyett? Mutatjuk.

Melyek a klímával való fűtés előnyei?

Ha napelemeddel egyébként is jelentős mennyiségű elektromos áramot termelsz, nem kérdés, hogy jobban jársz, ha a fűtéshez is ezt az energiaforrást használod ki. Új épületnél kifejezetten nagy előnye, hogy nincs szükség gáztervre, nem kell a rendszert megterveztetni. 

A klímával való fűtés több szempontból is költséghatékony. Egyrészről maga a készülék olcsóbb, másrészről fűtés közben nincs hőveszteség, ami a kéményen keresztül kiáramlik. Az inverteres klímák hatékonysága kimagasló, mivel többszörös fűtőenergiát képesek nyerni, ezért maga a fűtés költsége is alacsonyabb. Míg a radiátorok esetében a fűtőszál 1kW elektromos áramból 1kW hőenergiát tud előállítani, a hőszivattyús elven működő klímák ennek négyszeresére képesek. Ez nem azt jelenti, hogy automatikusan negyedannyi lesz a fűtésköltségünk, de egy korszerű gázrendszerhez képest 10-15%-os megtakarítással számolhatunk. Sőt, október 15-től április 15-ig igényelhető a H tarifa, amellyel kb. 40%-kal olcsóbban juthatunk a fűtési célú elektromos áramhoz.

Klímával a fűtés sokkal kényelmesebbé válik, az optimális hőmérsékletet ugyanaz a rendszer biztosítja majd télen és nyáron. A hőfokszabályozás könnyedén programozható és okostelefonnal működtethető. Egy klíma rendkívül gyorsan fűt, míg a központi fűtésnél meg kell várni, hogy a sok víz felmelegedjen. Csak képzeld el, ahogy a munkaidő leteltével egy gombnyomással elindítod a fűtést, hogy egy meleg otthon várjon. Továbbá mindezt füst nélkül élvezheted.

Milyen készüléket lehet fűtésre használni?

Ez erősen függ az éghajlattól. Olyan klímát célszerű választani, ami minél alacsonyabb hőmérséklet-tartományból is tud fűtőenergiát nyerni. Ez az extrém hideg, -20°C-os napokon kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy gazdaságos legyen a fűtés, érdemes olyan berendezést választani, ami ekkora hidegben is költséghatékonyan fűt. Számos gyártó kínál ma már olyan modelleket, amelyeket kifejezetten fűtésre is ajánlanak. Ezeknél arra kell figyelni, hogy a kültéri egységet még időben, a fűtési szezon megkezdése előtt, téliesítsük.

ewrwe