Lehet-e az én házamra napelemet tenni?

2019-09-16 10:13 |

Már eldöntötted, hogy napelemmel szeretnéd korszerűsíteni otthonod, de gondolkoztál már azon, hogy lehet-e egyáltalán a tetődre napelemet szerelni? Az, hogy hova lehet és hova érdemes két külön kérdéskör. Ezt a témát járjuk most körbe.

Milyen tetőre lehet napelemet telepíteni?

Tájolás: Az ideális tájolás déli, a tető ideális dőlésszöge pedig 30-40°-os. Ez azonban a valóságban nagyon ritkán fordul elő. A gyakorlatban a délkeleti és délnyugati tájolású tetők 20-50°-os dőlésszög között még optimális beesési szöget eredményeznek. Ha viszont nem megfelelő tájolással találjuk szemben magunkat, akkor inkább a vékonyrétegű napelemek ajánlottak, mivel ezek szuboptimális feltételek mellett jobban teljesítenek.

Árnyékolás: Az árnyékolásból adódó hátrányokat rendszerint alábecsülik. A saját tető, kiugró tetőablakok, szomszédos épületek és fák árnyéka jóval jelentősebb teljesítménybeli visszaesést eredményez, mint ahány százaléka a napelemek árnyékban van.

Tetőszerkezet: A napelemek önmagukban semmilyen extra terhelést nem adnak egy korszerű tetőnek. Mégis célszerű felszerelés előtt megvizsgálni a tető állapotát, mivel a napelemet egy hosszútávon megbízható szerkezetre érdemes felszerelni. Ha pár éven belül egyébként is felújításra szorul a tető, akkor komoly költségektől kímélhetjük meg magunk, ha a korszerűsítést a napelemek beszerzése előtt elvégezzük.

Összetett tető: Problémát jelenthet, ha a tetőben, ahová a napelemet tervezzük, eltérő dőlésszögű és irányú részek vannak. Ilyenkor a leggyengébben teljesítő napelem-kör teljesítménye határozza meg az egész rendszer teljesítményét. Megoldás lehet több munkapontos inverter használata, ami a néha árnyékban lévő napelemeknél is ellensúlyozhatja a teljesítmény kiesést.

Érdemes-e a tetőre napelemet szerelni?

Nézz utána, hogy átlagosan mennyi az éves villamosenergia fogyasztásod! Ez jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy körülbelül milyen teljesítményű napelemre lesz szükséged. A fentiek alapján az is jól meghatározható, hogy mekkora felületre kerülhet napelem a tetőn. A termelt villamos energia mennyisége rendszerint a beépített felület nagyságától és a napelem teljesítményétől függ. Egy napelem kb. 1,65 m2-t foglal el és 280 Wp teljesítményre képes, így 10 napelem tízszer ennyi helyen tízszer ennyi energiát termel optimális esetben. Érdemes mindkét szempontot mérlegelni.

ewrwe