Így kerüld el a 0%-os MFB hitel buktatóit

2019-09-26 14:05 |

Mi sem hangzik vonzóbban, mint a 0%-os MFB hitel napelemre egyszerű ügyintézéssel a szolgáltatóknál. A valóság azonban ennél körülményesebb, az egyszerű ügyintézés egy kétoldalas listát és 60 oldalas dokumentációt jelent a gyakorlatban. A bürokratikus folyamatnak sok buktatója van, ami lényegesen meghosszabbíthatja a folyamatot. Cégünk ezért specializálódott a teljeskörű ügyintézésre, hogy ezt a terhet levegyük ügyfeleink válláról és nekik csak az aláírásokról kelljen gondoskodniuk. Ha azonban mégis úgy döntenél, hogy magad intézed a hiteligénylést, akkor az alábbi tippjeinkkel mankót biztosítunk az eljáráshoz.

Első lépés: a hitelképesség ellenőrzése

A hitelképesség ellenőrzése során a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót (JTM) az adós havi összes fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhének és igazolt havi nettó jövedelmének arányaként határozzák meg. Ez a mutató havi 400 000 Ft jövedelem alatt nem haladhatja meg az 50%-ot, felette a 60%-ot. Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg a hiteligénylő, adóstárs vonható be, vagy meghosszabbítható a futamidő. Ezen kívül az ingatlannak is meg kell felelnie számos követelménynek. Nem lehet árverezés alatt, illetve nem lehet túl magas a rajta fennálló hitel összege. Fontos, hogy a hiteligénylőnek legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie és nem lehet KHR listás vagy nem lehet adótartozása. A beadandó dokumentumok között szerepel az ezt bizonyító tulajdoni lap, amelyet a Földhivatalban szerezhetünk be és ügyvéd vagy közjegyző által hitelesíttetni kell; illetve az adóigazolás, melyek nem lehetnek 30 napnál régebbiek. 

Beadandó dokumentumok

Az első és legkézenfekvőbb a kivitelezői szerződés vagy ajánlat a napelemre, amely már az árajánlatot is tartalmazza. Le kell adni egy energetikus által hitelesített energetikai tanúsítványt a meglévő és a tervezett állapotra is, és három további nyilatkozatot (energetikai, kivitelezői és kölcsönigénylői). Közös tulajdonban lévő ingatlanok (pl. ikerház) esetén szükséges egy ún. használati megosztási megállapodás, amely például a megosztási vázrajzot tartalmazhatja. Ezen kívül be kell adni szakértői szerződéseket is, amelyeken a szakértői költségek vannak listázva. Az egyéb dokumentumok közé tartoznak a közüzemi igazolások, amelyek beszerzése jelentős energiát emészt fel. Jobb, ha egy nagy adag türelmet magunkkal viszünk a szolgáltatókhoz és felkészülünk a sorbanállásra. 

Mindezektől megkímélheti magát, ha a Simple Red Solar-t és a teljeskörű ügyintézést választja! Igényeljen 0%-os MFB hitelt csupán néhány aláírással és élvezze a napelemek számtalan előnyét!

Az MFB hiteligénylésről az alábbi linken minden információ elérhető.

ewrwe