Falusi CSOK napelemre is

2019-10-11 13:29 |

2019. július 1-je óta elérhető a falusi CSOK, amely tanyák és vidéki falvakon, kistelepüléseken élő családok számára nyújt otthonteremtési támogatást. A vissza nem térítendő támogatás nemcsak új ingatlan vásárlásához, de felújításra és korszerűsítésre is felhasználható. Tehát, ha már rég óta tervezel napelemet tanyádra vagy házadra, akkor ez kiváló alkalom, mert még támogatást is kapsz hozzá 2022. június 30-ig.

Kik igényelhetnek falusi CSOK-ot?

A büntetlen előéletű igénylőnek legalább 50%-os tulajdoni részesedéssel kell rendelkeznie abban az ingatlanban, amelyre a támogatást igényli. A lakásban egy 12 négyzetméternél nagyobb lakószobának, konyhának (vagy legalább 4 négyzetméternyi önálló szellőztetésű főzőfülkének), fürdőszobának és WC-nek lennie kell. A villamos energia, egyedi fűtés, közműves ivóvíz és szennyvízelvezetés is további feltételek. 

Az igénylőre további feltételek is vonatkoznak. A falusi CSOK-ot egyedülálló személyek és élettársak is megigényelhetik életkortól függetlenül meglévő gyermekeik után, azonban vállalt gyermek után kizárólag házaspároknak jár, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.Továbbá bizonyítani kell az egyik igénylő legalább 1 éves folyamatos TB biztosítottságát is.

Az interneten már megtalálható az a megyénkénti településlista, ahol elérhető a támogatás.

Mekkora összeg igényelhető?

A kapott támogatás mértéke függ a felhasználás céljáról. Vásárlás és egyidejű korszerűsítés esetén:

  • 1 gyermekre 600 ezer Ft
  • 2 gyermekre: 2,6 millió Ft
  • 3 vagy több gyermekre: 10 millió Ft jár.

Ebből azonban csak az összeg fele fordítható vásárlásra, az összeg másik felét felújításra vagy korszerűsítésre kell szánni. Természetesen azok sem maradnak támogatás nélkül, akik már a meglévő ingatlanjukat szeretnék korszerűsíteni. Ebben az esetben a támogatások összege:

  • 1 gyermek esetén: 300 ezer Ft
  • 2 gyermek esetén: 1,3 millió Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén: 5 millió Ft.

Továbbá igényelhető kedvezményes 3%-os kamatú támogatott CSOK hitel is a további vásárlásra vagy munkálatokra, mely

  • 2 gyermek esetén maximum 10 millió Ft (korszerűsítésre 5 millió Ft)
  • 3 vagy több gyermek esetén maximum 15 millió Ft (korszerűsítésre 7,5 millió Ft).

Abban az esetben, ha már korábban igénybe vetted a CSOK-ot, akkor a falusi CSOK támogatási összegéből ez levonásra kerül és a fennmaradó összeg jár.

Hogyan igényelhető a támogatás napelemre?

A falusi CSOK konkrétan felsorolt korszerűsítési munkálatokhoz vehető igénybe, melyek közül az egyik a központi fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is. Napelemmel megtermelhető az az energiamennyiség, ami a klímával való fűtéshez szükséges, melynek további számos előnye is van. A rendkívül költséghatékony, gyors és környezetbarát megoldásról szóló cikkünkben tájékozódhatsz, hogy miért éri meg neked is ezt a fűtésrendszert választani.

ewrwe