Megjavítani vagy újat venni?

2019-10-25 13:37 |

Gazdaságunk egyik legmeghatározóbb alapköve a folyamatos növekedés, amit a folyamatos fogyasztás generál. Bárhová megyünk, ezernyi reklám ösztönöz minket arra, hogy jobb, újabb és korszerűbb termékekre cseréljük jól bevált tárgyainkat. Nemcsak a környezetet terheljük meg a folyamatos fogyasztásunkkal, hanem pénztárcánkat is. De melyek azok a tárgyak, amelyeket érdemes megjavíttatni újra cserélés helyett? Összegyűjtöttük azokat a termékeket, amelyek esetében megéri a javítás mellett dönteni és azokat, melyeknél jobban járunk, ha újat veszünk.

Lábbelik

Már csak a tartásunk védelme miatt is megéri beruházni jó minőségű, tartós cipőkbe. Ezek azonban, ha sokat hordjuk őket, könnyen elhasználódnak. Ha rendszeresen ügyelünk cipőink állapotára, tisztán tartjuk őket, megsarkalltatjuk őket a szezon előtt vagy impregnáljuk őket, akkor jelentősen megnő lábbelieink élettartama. Éveket is nyerhetünk kedvenc pár cipőnkkel, ha cipészhez fordulunk problémánkkal és ezzel a helyi szolgáltatásokat is támogatjuk.

Elektronikus eszközök

Az elektronikus eszközökkel többnyire már egészen más a helyzet. Kivel ne fordult volna már elő, hogy betört okostelefonjának képernyője és drágább lett volna megjavíttatni, mint új készüléket venni? A gyártók nagyon okosan úgy képzik az alkatrészek árait, hogy inkább az új termékek fogyasztását ösztönözzék, lehetőleg egyre magasabb árkategóriában. Ezzel a trenddel fogyasztóként nehéz harcolni, de annyit tehetünk, hogy nagyon ügyelünk elektronikus eszközeink épségére. A laptopok és számítógépek esetében legalább évente hajtsunk végre egy szoftveres frissítést, amellyel megőrizzük eszközünk gyorsaságát.

Bútorok

Összes kreativitásunk belevihetünk egy-egy régi, antik bútordarab felújításába, ami aztán egyedi megjelenésével otthonunk ékkövévé válhat. Ma már a bútorok vásárlása is a fast fashion irányába mozdul el az áruházláncok azt kommunikálják, hogy otthonunk külsejét is szezonálisan újítsuk meg. Ezt azonban elérhetjük régi bútoraink felújításával is környezeti erőforrásainkat kímélve.

Háztartási gépek

A háztartási gépek esetében érdemes figyelni a garancia időt. A legtöbb új gépre már elég hosszú garanciát adnak, amin belül ingyen javítják őket. Ha azonban ebből az időkeretből kicsúsztunk, még úgy is van remény a javításra. Főleg, ha újabb eszközünk van otthon, ami már a modern energiahatékony technológiával készült, kár lenne rögtön újra cserélni, ha még megjavítható.

Extra tipp: Találd meg a hozzád legközelebb eső javítóműhelyt online: http://javitomuhelyek.humusz.hu/

ewrwe