Mennyi ideig tart egy napelemrendszer telepítése?

2019-11-01 00:07 |

Aggódsz, hogy a munkálatok felfordulást okoznának a ház körül? Készülj fel a napelemrendszer telepítésre velünk! Most elmondjuk, mire számíthatsz.

Mitől függ a telepítéshez szükséges idő?

Mint minden építkezésnél, a napelemrendszer telepítésénél is sok múlik a szerelést végző csapaton, ezért mindenképpen érdemes olyan szakemberekkel dolgozni, akik megbízható referenciával rendelkeznek a munkájukról, hiszen otthonunkba fogjuk beengedni őket. Természetesen sok múlik a rendszer méretén is. Egy nagyobb kapacitású rendszert arányosan több idő kiépíteni, mint egy kisebbet. Továbbá a helyszín adottságai is meghosszabbíthatják a folyamatot. Ha szűkös vagy nehezen hozzáférhető a tető vagy az elektromos rendszer, vagy extra munkálatok szükségesek, mert például ki kell bontani a tetőt, akkor számoljunk arányosan több idővel. Napelemrendszert érdemes statikailag stabil és korszerű tetőre telepíteni, mert egy későbbi tetőfelújítás a már meglévő napelemmel komoly plusz költségeket okozhat. Tehát, ha a telepítés előtt a tetőszerkezet is még felújításra szorul, szintén számítsunk egy hosszabb folyamatra.

Mennyi időt vesz igénybe a telepítés?

Induljunk ki egy átlagos családi házból, amire a teljes elektromos energia szükségletet kiváltó napelemrendszer kerül. Egy ekkora kapacitású rendszert maximum 1-2 napig tart kiépíteni, tehát nem kell számolnod hosszú, elhúzódó felfordulással. Ez persze csupán a helyszíni munkálatokra vonatkozik, az árajánlatkéréstől az engedélyeztetésen át a tényleges kivitelezésig, több idő telik el.

Hogyan zajlik a telepítés folyamata?

A telepítés két részből áll: egyrészről az ácsok felhelyezik a nepelemeket a tetőre, másrészről a villanyszerelők kiépítik a működéshez szükséges elektromos rendszert. Először a tartósínek és rögzítő kampóik kerülnek fel a tetőre vagy a gerendázatra, erre helyezik majd rá a napelemeket. Ezt követi az inverter felszerelése, majd a rendszerbe történő bekötése. Mivel mind a tetőn történő megfelelő rögzítés, mind az elektromos hálózat biztonsága elsődleges szempont, szigorúan mindig szakemberek végezzék ezeket a fázisokat. Végül a villamostechnikai szabványok által előírt biztonsági berendezések beszerelésére és a rendszerre hangolásra is sor kerül.

ewrwe