Karcsúbb villanyszámla csodakütyüvel?

2019-11-15 12:04 |

Ha eleget szörfözük az interneten energiatakarékosság témában, hamar szembejöhet velünk egy úgynevezett villanyszámla-csökkentő készülék. Az aprócska csodamasina azt ígéri, hogy ha csupán 10 ezer forintért megvásároljuk az eszközt, havonta ezrekkel lesz kevesebb a villanyszámlánk. A kütyü több (márka)név alatt is létezik a piacon, többek között mint Energy Saver Pro, Tesla Saver Eco és Power Factor Saver.

Hol itt a probléma?

Már az is gyanús lehet, hogy ezek a hirdetések többnyire nem a leghitelesebb forrásokból érkezek. Kéretlen levelek vagy fizetett Google hirdetések formájában próbálnak meggyőzni minket az eszköz hatásosságáról. Ha megnyitunk egy-egy ilyen oldalt, az is feltűnhet, hogy  a leírás rendkívül furcsa és magyartalan. A forgalmazók még arra sem veszik a fáradtságot, hogy a Google fordító eredményét átnézzék egy kicsit. Már a termék ígérete is bizalmatlanságra ösztönöz, mi szerint háztartásunk elektromos eszközei kevesebb energiát használnak fel, mint amennyit tulajdonképpen fogyasztanak, ezt a problémát hivatott az eszköz megoldani. A laikusok számára a szakzsargon könnyen megtévesztő lehet és nem gondolnak bele, hogy mi is van a háttérben. A szakértők persze gyorsan kiszúrják, hogy ilyenről szó sincs. Mivel tényleges adatokat sehol sem találni, így csak megtippelni tudjuk, hogy mekkora lehet ennek a terméknek a piaca. A tengernyi csodát ígérő honlapból, Ebay és Google hirdetésből ítélve, sokkal nagyobb, mint amit a termék előnyei indokolnának.

Mit mond a szakértő?

A Villanyszerelők Lapja vizsgált meg egy ilyen terméket műszaki szempontból és azt találták, hogy a csodakütyü nemhogy áramot nem spórol, de még fogyasztóként is viselkedik. Az első mérést egy radiátoron végezték, ami az eszközzel óránként 28 forinttal drágította meg a fűtés költségét. A második mérést egy porszívón végezték el, ahol szintén nyoma sem volt semmilyen megtakarításnak. 

Ne dőlj be a csodának

A villanyszámla csökkentést ígérő készülék egész Európában elterjedt és már más országok szakembereinek is feltűnt a csalás, a termék népszerűsége azonban töretlen. A fent említett Villanyszerelők Lapja utánajárt, hogy ilyen esetben mit lehet tenni azért, hogy megakadályozzák a fogyasztók megtévesztését. Megkeresték többet között a GVH-t, akik vizsgálják az esetet, de konkrét lépéseket még nem tettek az ügy érdekében. Fogyasztóként levonhatjuk a tanulságot az esetből: ne higgyünk olyan ajánlatoknak, amelyek túl szépek, hogy igazak legyenek vagy, ha nem vagyunk biztosak egy-egy döntésben, forduljunk szakértőhöz!

ewrwe