Mégis mennyire zöld a fenntartható csomagolás?

2019-11-21 08:39 |

Bármilyen boltban körülnézel, gyártók százai próbálnak meggyőzni a zöld csomagolásról. Vegán sampon? Újrahasznosított PET palack? Intelligens palack dizájn? Hova vezet mindez és egyáltalán ér-e valami?

A zöld trendi

Főleg a fiatalabb generációk körében élik reneszánszukat a zöld termékek. Trendi lett a vegánság, az upcycling és a fenntartható életmód. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy generál-e ez a trend valódi változást vagy a zöld termékek is ugyanúgy a túlfogyasztást ösztönzik csak más irányba? Szerencsére a fenntartható termékek fogyasztása mellett, számos család lelkiismeretének eredménye, hogy otthon is szelektíven gyűjtik a hulladékot. Aminek elenyésző százaléka kerül újrahasznosításra, de erről majd később...

Büszkén bukott el a Műanyagmentes Július

A tudatosságra hívta fel a figyelmet a Műanyagmentes Július kihívás, ami idén már kilencedik alkalommal indult el. A kezdeményezés lényege, hogy egy egész hónapig ne vásároljunk egyszer használatos műanyagokat, beleértve a szinte elkerülhetetlen ételek csomagolását is. Még az Index szerkesztősége is belevágott a kihívásba és beszámoltak a mindennapi küzdelmeikről. A próbatételben ugyan gyorsan elbuktak, mert szinte elkerülhetetlen, hogy a forró nyári melegben az ember ne fusson bele egy ásványvizes palackba vagy egy gyorsétterembe hazafele menet, de számos új szokásuk is kialakult, amiket a jövőben is tartani szeretnének. Komoly lecke lehet egy ilyen megpróbáltatás, megéri belevágni.

Hova megy a szelektív műanyag?

A szelektív műanyagok feldolgozásában csak a sereghajtók között kullog az EU, mert csupán a begyűjtött anyagok 30%-a kerül újrafeldolgozásra. Eddig az európai hulladék nagy része Kínában kötött ki, de az ország betiltotta az EU hulladékjának importját, rákényszerítve az Európai Parlamentet, hogy döntésre szánja el magát. Egy új 2030-as EU-s cél szerint minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell majd lennie, amelyekkel egy közös piacon lehet majd kereskedni. 

Az európai újrafeldolgozás azonban nem csak utópia. Számos magyar kkv használ műanyag hulladékot a gyártásban. Készül belőlük a szemetes zsáktól kezdve, az esőkabáton át a gyeprácsig mindenféle termék. Itt találsz egy átfogó listát az újrahasznosított műanyagot feldolgozó magyar cégekről. Már azzal is sokat tehetsz, ha az ő termékeiket választod.

A GREENPEACE aggodalomra int

Bár számos ígéretes kezdeményezéssel találkozunk, a valós kép korántsem ilyen fényes, erről számolt be a GreenPeace legújabb tanulmányában. Az újrahasznosítható műanyag használatára való kötelezés nem jelent egyet a tényleges újrahasznosítással. A valaha előállított műanyagok 90%-a soha nem élte meg az újrahasznosítást. A reményteli bioműanyagok is többet sejtetnek, mint amire képesek, ugyanis ezek az anyagok sem képesek természetes körülmények között lebomlani, csak olyan magas hőmérsékleten és nyomáson, ami nagyon kevés hulladékgazdálkodási szolgáltatónál áll rendelkezésre. A papír csomagolásra való áttérés is aggodalmat von maga után. Ha minden eldobható műanyagot használó gyártó inkább a papírcsomagolást választaná, búcsút mondhatnánk Földünk erdeinek nagy részének. A forradalmi megoldás tehát továbbra is várat magára.

ewrwe