Miért célszerű a téli hónapokban terveztetni a napelemes rendszert?

2019-11-28 11:20 |

Milyenek a fényviszonyok az őszi és téli hónapokban?

Télen lényegesen alacsonyabb utat jár be a Nap, mint nyáron, így a napsütéses idő is rövidebb. A beesési szög is sokkal kisebb lesz, míg nyáron délben 66°-os szögben érkeznek hozzánk Magyarországra a napsugarak, addig a tél kőzepén ez a 19°-ot is alig éri el. Ezekből adódóan az éves napsugárzás kétharmada a nyári hónapok folyamán ér minket. Mivel az éghajlati adottságokon a technológiával változtatni nem tudunk, úgy kell a napelemes rendszert kialakítani, hogy az adott viszonyokat mindig figyelembe vesszük.

Hogyan befolyásolják az őszi fényviszonyok a napelem működését?

A fentiek miatt a napi sugárzásjövedelem értékei is kisebbek: télen ~1800 kWh/m2-rel, tavasszal ~4600 kWh/m2-rel, nyáron ~5500 kWh/m2-rel, ősszel pedig ~3300 kWh/m2-rel lehet számolni. Ezt tovább bonyolítja, hogy a kis szög miatt a beérkező napfény sokkal könnyebben ütközik akadályba. Ha az akadály árnyékot vet a napelemre, akkor annak csökken a teljesítménye és hatékonysága is. Sőt, a korszerűtlen típusok kevés beérkező fény esetén akár ki is kapcsolnak. Ugyanakkor tévhit, hogy rossz félnyviszonyok között, felhős időben a napelemek nem termelnek energiát. Ilyenkor is termelnek, csupán a hatásfokuk esik vissza. Ugyanakkor a napelem típusán is múlik, hogy milyen mértékben képes felhős időben energiát termelni. A modern rendszerek a kemény teleket is jól bírják.

Ezért terveztess ősszel, vagy télen

Ha az őszi, téli hónapokban elég napfényt kap a napelemünk, akkor egész biztos, hogy az év további részében is kiváló lesz a teljesítménye, mivel a Nap olyenkor magasabban jár. A telepítés télen is megoldható, a hideg időjárás önmagában nem akadályozza a szakemberek munkáját, de természetesen erős szélben és esőben mi sem telepítünk napelemet, mivel nem lenne biztonságos.

Egy helyszíni szemle alkalmával nemcsak otthonod adottságait vizsgáljuk, de a környezeti adottságokról is részletes elemzést készítünk, hogy a legoptimálisabb megoldást kínáljuk Neked. Lépj velünk kapcsolatba és igényelj ingyenes felmérést a téli hónapokban!

ewrwe