Ezzel a 6 tippel biztos karcsúsodni fog az idei fűtésszámlád

2019-12-05 08:38 |

Összeszedtük, mik azok a tényezők, körülmények, amelyek leginkább meghatározzák egy épület hőmegtartását. De vannak tippjeink azok számára is, akik egy fillér ráfordítás nélkül szeretnének némi plusz melegséget csempészni otthonukba.

Szigetelés, szigetelés, szigetelés
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyit jelenthet a szigetelés egy ház hőmegtartása szempontjából. A szigetelés lényege, hogy a külső teret válasszuk el a belső tértől. Ilyenkor a kinti és benti hőmérséklet különbségből adódóan mindig keletkezik egy középérték, egy 0 pont a falszerkezetben vagy a szigetelésben, amit célszerű minél kijebb tolni. Még ennél is lényegesebb azonban a harmatpontot vizsgálni, ami 7°C, ezen a hőmérsékleten csapódik ki a pára a levegőből. Olyan hőszigetelőre van szükség, ami vagy nem vesz fel párát, vagy ki is tudja adni magából. A szigetelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a falak, amik az épület tömegét adják, melegek maradjanak. Ilyenkor a fűtés is kevesebbet kapcsol be és nem hízik a fűtésszámla.

Gondolkodj a hőáramlás “fejével”
Még egy pont erejéig maradjunk a szigetelés témakörénél. Biztosan hallottál már a hőhidakról és arról, hogy el kellene kerülni őket, de hogyan is működik ez a gyakorlatban? Azt tudjuk, hogy a meleg levegő felfelé áramlik és egyfajta körkörös mozgást végez a helyiségekben. Ebből a körforgásból azonban a sarkok kimaradnak. Mivel itt a belső légmozgás nem érvényesül, gyakran hőhidak alakulnak ki és a pára is lecsapódhat. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy megbizonyosodunk róla, hogy a sarkok is megfelelő hőszigetelést kapnak, továbbá a meglévő hőszigetelést minél több kamrával alakítsuk ki, hogy a nyugvó levegő szigetelőkapacitását kihasználjuk.

Tartsd karban a fűtésrendszert

A legtöbb készülékhez kapcsolódik egy gyártói ajánlás arról, hogy mikor kell elvégezni az időszakos karbantartást. Minden gyártó a fűtési szezon előtt javasolja. Ezt két okból nem célszerű elhalasztani. Egyrészről, ha elmarad az előírt karbantartás, akkor garanciát is veszítünk vele, másrészről egy nem várt meghibásodás a fűtési szezon kellős közepén karácsonykor igen kellemetlen pillanatokat okozhat, nem beszélve arról, hogy ilyenkor szerelőt is alig lehet találni.

Telepíts programozható termosztátot

Talán elsőre nem egyértelmű, de programozható termosztáttal is csökkenthetjük a fűtésköltségeinket. Megtartani egy épület falainak hőjét ugyanis sokkal kevesebb energiát igényel, mint lehűlés után újra és újra felmelegíteni azt. Egy programozható termosztát automatikusan figyeli helyettünk, hogy mikor jön el az a pont, amikor egy kicsit rá kell fűteni, hogy az épület hőmérséklete stabil maradjon.

Nyílászáróid ne nyissanak a hidegre
A nyílászárók egy ház hőmegtartásában mindig a gyenge pontot jelentik. Habár a modern nyílászárókat hőszigeteléssel látják el és több rétegből készülnek, melyek között a levegő szigetel, hőmegtartó képességük még így is messze elmarad az épületszerkezet többi részétől. Alapvető szempont tehát, hogy minőségi nyílászárókat válasszunk. Ha azonban nincs most lehetőségünk nyílászáró cserére, akkor egy vastag sötétítő függöny is csodákra lehet képes és megakadályozhatja, hogy a hideg bejusson.

Vizsgáld meg a saját szokásaid

A mindennapok során aprónak tűnő dolgokkal is jelentősen tudjuk csökkenteni a fűtésszámlánkat sok kicsi sokra megy elven. Sütés-főzés után például hagyd nyitva a sütő ajtót, hogy a kiáramló meleg az egész lakást felmelegítse. Télen sokszor nem is a belső hőmérséklet a túl alacsony, hanem egyszerűen a közérzetünk hideg, át vagyunk fázva. Ezen könnyen segíthetünk egy-egy gyertyával, forró itallal, azzal ha hosszú pizsamában és zokniban alszunk anélkül, hogy feljebb csavarnánk a fűtést.

ewrwe