Már a villanykörték is okosak

2019-12-15 10:58 |

Az okos háztartási eszközök reneszánszát éljük. Okos tévéd van már? És okos hűtőd vagy robotporszívód? Betört az okos eszközök következő hulláma Magyarországra: jönnek az okos izzók.

Mit tud egy okosizzó?

Az okosizzók tulajdonképpen a mobilról vezérelhető technológia és az energiatakarékosság keresztezéséből születtek meg. A hagyományos foglalatú LED izzókat wifin keresztül működtethetjük a gyártó által kínált alkalmazás letöltésével. Ezután többé nem kell aggódnunk, hogy a gyerek megint felkapcsolva hagyta a villanyt, mert akár távolról egy mozdulattal (vagy vezényszóval) lekapcsolhatjuk őket. A rendszer tökéletesen integrálható a Google Home. Amazon Alexa vagy a Microsoft Cortana okosotthon rendszerbe, így a “Hey Google, turn off the lights” vezényszó kiválóan működik és minden égőt lekapcsol. Az izzók fényereje 800 lumen, élettartamuk 25 000 óra. Rengeteg gyártó kínálja már termékeit ebben a termékkategóriában, melyek hazánkban is kaphatók: Phillips (Hue márkanéven), Xiaomi, Ikea, TP-Link és Kasa. A hagyományos fehér izzó mellett kapható olyan, ahol a színhőmérséklet variálható és olyan, ahol magunknak keverhetjük ki a tökéletes hangulatvilágítást a szivárvány színeiből.

Megéri ez nekünk?

Mint minden új technológia esetén, élenjáróként felesleges és természetesen nem éri meg anyagilag összehasonlítani egy hagyományos megoldást egy okos megoldással. Ha elhivatott vagy a legújabb technológiák iránt, akkor pontosan tudod, hogy mindig a legkorszerűbb megoldásba érdemes fektetni, mert ami a piacon domináns, az már elavultnak számít. Az ár azonban korántsem olyan ijesztő, mint amilyenre elsőre gondolnánk. A Kasa KL-110 alapmodelljét kb. 6000 Ft-ért árulják, míg a színes KL-130 már egy borsosabb összegbe, 10 000 Ft-ba kerül. Ezért az összegért nemcsak az izzókat kapjuk, hanem a gördülékenyen működő appot is, aminek rengeteg funkciója van. Állíthatunk be reggeli ébredős világítást, romantikus félhomályt estére vagy akármilyen hangulatvilágítást, amit egy gombnyomással újra elérhetünk. Sőt, az alkalmazás még azt is kiszámolja nekünk, hogy az eddigi üzemidő alatt mennyi energiát takarítottunk meg egy hagyományos 60 W-os izzóhoz képest. Ha az egész lakásban egyszerre akarnánk az összes izzót felokosítani, akkor az valóban egy igen szép összeget tenne ki, de érdemes helyiségenként végigmenni, úgy kényelmesen ki lehet fizetni.

ewrwe