Ingyen napelem? Ingyen nyílászáró? Ingyen fűtés korszerűsítés?

2021-10-05 00:35 | #pályázat

Aki most bepárásodott szemmel mered a képernyőre, annak teljesen igaza van. Az ilyen jelenség ritka, mint a teljes napfogyatkozás, hogy maxistílusosak legyünk. Akit pedig inkább a hitetlenkedés fojtogat, az se ostorozza magát érte. 

Nehéz elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet. Őszintén szólva, nekünk is. Ám minden jel arra utal, hogy meg fog.

 

NA DE MI?

 

Először is, szögezzük le: minden csak akkor válik biztossá, amikor a pályázat megjelenik. Minden, amit ezután leírunk, a szintetuti kategóriába tartozik. Azaz nincs okunk kételkedni abban, hogy tényleg így lesz. De, akinek egyessel kezdődik a személyi száma és elég öreg ahhoz, hogy még részt vehetett a Magyar Honvédség élmény alapú szellemi-visszafejlesztési programjában (értsd: sorköteles szolgálat), az tudja, hogy az eltávozás csak akkor teljesen biztos, ha már visszaértünk róla. Na, itt is ez a helyzet. Biztos, hogy minden így lesz - ha majd írásban is megjelenik a végleges pályázati kiírás, ugyanis jelenleg még csak a társadalmi egyeztetésre kirakott verzió érhető el.

 

INGYEN NAPELEM

 

Az első lehetőségünk, hogy pályázhatunk majd 100%-os állami támogatással napelemes rendszer telepítésére. A támogatás maximum 5 kWp teljesítményű rendszer telepítését teszi lehetővé. A “kWp” olyan, mint a titkos kézfogás, csak a beavatottak ismerik. Ha nem vágyunk napelem-szakértői státuszra, elég annyit tudnunk, hogy egy ekkora rendszer kb. 15-16 ezer forintos havi villanyszámlát képes teljes egészében hazavágni. Ha jelenleg ennyit vagy ennél kevesebbet fizetünk, máris indokolt a karneváli hangulat. Ha többet, akkor is. Csak akkor a rendszer nem lesz képes a teljes számlánkat fedezni.

 

Még két dolog. Az egyik, hogy ebben az esetben a támogatás mértéke nem haladhatja meg a 2.896.108Ft-ot. Senki ne kérdezze, hogy jött ki a 108 Ft. A másik, hogy a rendszert kizárólag tetőre lehet telepíteni, ha valaki ezzel akarta volna lefedni az udvart, az bebukta.

 

INGYEN NAPELEM PLUSZ NYÍLÁSZÁRÓ PLUSZ FŰTÉS KORSZERŰSÍTÉS

 

Ez pedig már a giga csomag. Az igényelhető napelemes rendszer ugyanaz, mint az előbb. Ehhez csatlakozik rendezett sorokban a nyílászáró csere, valamint a lakás fűtésének korszerűsítése. A nyílászárók esetében a képlet egyszerű: a pályázat kizárólag a kültéri nyílászárók (ablakok, bejárati ajtók) cseréjét támogatja. Beltéri ajtó, illetve szekrény- és hűtőajtó nem játszik.

 

A fűtés korszerűsítésnél tovább bonyolódik a történet. Az egyik lehetőség az elektromos fűtőpanelek telepítése. Ezzel leginkább gázkonvektorokat vagy hagyományos kályhákat célszerű kiváltani. A másik opció a hőszivattyú telepítése, ennek akkor van értelme, ha van egy jó központi fűtésünk, amit nem szeretnénk felszámolni. 

Mindezeken és az üveghegyen túl, a giga csomagban kötelező még egy maximum 5 kW teljesítményű villamosenergia tároló beépítése is.

 

A támogatás mértéke ebben az esetben legfeljebb 9.368.464Ft vagy 11.559.214Ft lehet. Nem, nem nekünk kell eldönteni, melyiket választjuk. Attól függ, hogy a fűtés korszerűsítésnél melyik versenyző lesz a befutó.

 

AZ ÉN HÁZAMMAL INDULHATOK?

 

Szinte biztos. De a rend kedvéért felsoroljuk, milyen elvárásokat készülnek támasztani a tuningolásra szánt ingatlannal szemben:

  • Csak lakott, egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanok korszerűsítése támogatható
  • Az ingatlannak kizárólag magánszemélyek lehetnek a tulajdonosai
  • Az ingatlan lakóház VAGY használati megállapodással rendelkező osztatlan közös lakás/lakóház VAGY legfeljebb 6 lakásos társasházi, ill. szövetkezeti lakás lehet.

 

Főleg az utolsó pont alkalmas arra, hogy megüvegesedjen tőle a tekintetünk, ezért gyorsan foglaljuk össze a lényeget: ha olyan családi házunk van, aminek magánszemély(ek) a tulajdonosa(i), akkor ezt az akadályt simán vettük.

 

NA ÉS VELEM MI LESZ?

 

Mert nemcsak ám a házamat kell tovább juttatnom. Magamat is. Nagyon megijedni azért nem kell, nem tették túl magasra a lécet. Jelen állás szerint az a nagykorú magánszemély igényelheti a támogatást, aki

 

• Rendelkezik magyar adóazonosító számmal és nincs köztartozása

• Az ingatlannak legalább résztulajdonosa és ez az állandó lakcíme is

 

Mondtuk. Persze, ebből is ki lehet esni. De valahol muszáj meghúzni a vonalat. Itt húzták meg.

 

GYŐZTEM! DE MIKOR KEZDŐDIK?

 

A pályázat négy régióra osztja az országot, ezekben más-más időpontokban nyílik majd az ajtó. A legelső november végén, a legutolsó december elején. A tervek szerint összesen 4 ilyen alkalom lesz, a legelső most ősszel, a legutolsó 2024 tavaszán. Tehát, ha valaki a legelső alkalomról valamiért lecsúszik, annak elvileg még háromszor lesz esélye. Azt viszont tudni kell, hogy egy ingatlanra csak egyszer lehet a támogatást igénybe venni.

 

NA DE MIT TEGYEK, HOGY NE MARADJAK LE RÓLA?

 

Ez a legjobb kérdés. Mi egyet ígérhetünk: aki a kezét nyújtja nekünk, azt megfogjuk és el sem engedjük. Folyamatosan tájékoztatjuk az aktualitásokról, felkészítjük, hogy mikor mi lesz a teendője és mellette leszünk, hogy biztosan sikerrel járjon. Persze ennek is van ára: pont annyi, mint a napelemnek. 0 Ft. Azaz nem kerül semmibe. Csak egy regisztrációba. Most.

ewrwe