Ingyen napelem: miért jobb nekem, ha személyesen pályázok?

2021-10-14 12:57 |

A napelem piac legforróbb témája az elvileg november végén startoló energetikai korszerűsítési program, ami lehetővé teszi, hogy 100%-os támogatással pályázzunk napelemre, nyílászáró cserére és fűtés korszerűsítésre.

 Ilyen még sosem volt, borítékolhatóan tízezrek érzik majd úgy, hogy az alkalom kihagyhatatlan. A tét pedig nem kicsi, ezért gyakorlatilag mindenkiben ott a kérdés:
 

MIT TEGYEK, HOGY SIKERESEN PÁLYÁZZAK?

 

Az emiatt aggódók lelkét megnyugvással töltheti el, hogy több, napelemek telepítésével foglalkozó cég ajánlja fel a pályázat elkészítésének átvállalását. Rendszerint nem szívjóságból, a tipikus tarifa 50-100 ezer forint. Nem kevés pénz. De ha ez garantálja, hogy sikeres lesz a pályázatom, akkor ennyit bőven megér. Vagy nem?

 

NEM. A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉÉRT NEM ÉRDEMES FIZETNI.

 

Minket is rengetegen megkeresnek azzal, elkészítjük-e a pályázatukat és ha igen, akkor mennyiért? A válaszunkon kivétel nélkül mindenki meglepődik. Nem, nem készítjük el, így értelemszerűen nem is kérünk érte pénzt. És persze érkezik a kérdés: de hát miért nem? Az indokunk két részből tevődik össze:

 

1. EZ NEM EGY VALÓDI PÁLYÁZAT

 

Az érdeklődőket az viszi be a málnásba, hogy ezt a programot pályázatnak nevezik, pályázatként hivatkoznak rá. Emiatt könnyű arra gondolni, hogy akkor nekem pályázatot kell írnom. Amit majd jól elbírálnak. Ha pedig rosszul írtam meg, akkor nekem annyi. Csakhogy ez nem igaz. Ez valójában egy korszerűsítési támogatás, amit igényelni lehet. Amit pályázatnak neveznek, az valójában csak annak igazolása, hogy jogosult vagyok-e az igénylésre. Ez a gyakorlatban néhány dokumentum feltöltését és egy regisztrációs űrlap kitöltését jelenti. Ahol csak személyes adatokat kérnek. Ezt mindenki meg tudja csinálni. Főleg úgy, hogy meg fogjuk rá tanítani. A sikeres pályázat egyik kulcsa tehát a jogosultság igazolása. Ha ezt kipipáltuk, akkor a sikerünk már csak azon múlik, hogy az igénylés beadásának pillanatában van-e még szabad keret? Ha van, akkor nyertünk, ha nincs, akkor nem. A másik kulcs tehát a gyorsaság. Na, most jön az a mondat, amit tiszta szívből ajánlunk alapos átgondolásra:

 

2. SAJÁT MAGAMNÁL ÉN VAGYOK AZ ELSŐ

 

Ebbe tényleg gondoljunk bele!  Ha egy cég bevállalja a “pályázatírást” és neki kell beadnia több ezer igénylést, ott vajon hányadik leszek a sorban? Arra, hogy az első, legfeljebb matematikai esélyem van. De könnyen előfordulhat, hogy a 3000. leszek. Egy olyan versenyen pedig, ahol nem jónak kell lenni, hanem gyorsnak, ez nem akkora előny. Innen nézve pedig adja magát egy könnyfakasztóan kegyetlen kérdés:

 

AZÉRT FIZESSEK, HOGY RONTSAM A SAJÁT ESÉLYEIMET?

 

Mert ez történik. Mindegy, ki mit ígér, azt, amit én tehetek saját magamért, senki nem tudja hozni. Az első hely csak akkor garantált, ha én intézem a saját igénylésemet. Hát ezért nem vállaljuk át a pályázat megírását. Egyrészt mert nincs is mit megírni. Másrészt pedig azért, mert nekünk ez nem fér bele. Nem tartjuk helyénvalónak, hogy azért kérjünk pénzt, mert rontunk az ügyfél esélyein. Helyette a következőket tesszük, teljesen ingyen:

  • folyamatosan tájékoztatjuk az ügyfeleinket arról, hol tart a pályázat, mik az aktuális fejlemények
  • Mindig megadjuk, mi a következő lépés, mi az aktuális feladat
  • segítünk a felkészülésben, hogy az igénylés beadása zökkenőmentes és hibátlan legyen
  • megválaszolunk minden felmerülő kérdést

Magyarán, ha valaki a kezét nyújtja nekünk, azt megfogjuk és el sem engedjük addig, amíg a pályázat le nem zárul. Sikert senkinek nem tudunk garantálni (más sem), de azt igen, hogy segítünk mindent megtenni érte, amit csak lehet.

ewrwe