Kijött a pályázat - bejött a számítás?

2021-10-19 23:19 |

Hétfőn végre megjelent az a pályázat, amit a szakma és a leendő naperőművesek egyaránt lélegzetvisszafojtva vártak. Ilyen helyzetekben mindig érdemes arra is számítani, hogy lesz olyan, amire nem számítunk. Most is így lett. A végleges pályázat több módosítást is tartalmaz a korábbi kommunikációhoz képest.

Ezek között vannak műszaki részletkérdések, de vannak lényegi változások is. Főleg ez utóbbiaktól nem lesz mindenkinek természetes a mosolya. Nézzük a konkrétumokat és azt, kinek van oka tovább örömködni és kinél lesz indokolt egy alapos újratervezés!

Jövedelemszámítás

Kezdjük a legkényesebb, leginkább vízválasztónak tekinthető változással! Az eddigi kommunikáció úgy hangzott, hogy a pályázaton indított ingatlanban állandó lakcímmel rendelkezők egy főre vetített jövedelme nem haladhatta meg 2020-ban a 4,85 millió Ft-ot. Tehát, ha a házban egy mérnök házaspár él, akik 3 gyereket nevelgetnek, akkor kettejük tavalyi jövedelmét kellet volna ötfelé osztani. Vagyis ez esetben konkrétan 26,5 millió Ft éves jövedelemig még versenyben lettek volna.

Ha az a volna ott nem volna. Mert a pályázat úgy rendelkezik, hogy ez a limit kizárólag az ingatlantulajdonos(ok)ra vonatkozik. Ha az előbbi példánkban Anya és Apa egyaránt tulajdonosok, akkor a kettejük 2020-as jövedelmét kettővel kell osztani. Ha csak Apa a tulaj, akkor az ő jövedelmét eggyel. Így már sokkal könnyebb kiesni. Az érdeklődők jelentékeny része ki is fog.

Ott a pont

A pályázat másik nagy újdonsága, hogy beletettek egy pontozásos rendszert. A maximálisan megszerezhető pontok száma 7, de ennyit csak az kap, aki csontot hoz a rektor kutyájának. Na jó, nem. Pontokat 2 forrásból lehet összegereblyézni:

1. A 18 év alatti gyermekek száma
Valószínűleg senki nem fog sokkot kapni a döbbenettől, de a több gyerek több pont. Ez konkrétan úgy néz ki, hogy ha nincs gyerek, az 1 pont, ha egy van, az 2 pont, ha két gyerek van, az 3 pont, ha pedig három vagy több gyerek küzd majd az örökségért, az 4 pont. Nagycsaládosok itt is előnyben, ami többnyire igazságos, néha nem. De ettől még így van.

2. A nézése meg a járása
Igazából csak a járása. Mármint az ingatlané. Hogy melyik járásban található. És az milyennek minősül. Ha a miénk nem kedvezményezett járás, akkor 1 pont a jutalmunk, ha kedvezményezett, akkor 2. Amennyiben viszont egy fejlesztendő járásban leltünk otthonra, akkor miénk a maximális 3 pont.

Pontversenyfutás

De mire jó ez az egész? Hát arra, hogy a majdan beérkező pályázatokat az összeszedett pontjaik alapján állítják sorba. Vagyis először a hétpontosok kapnak támogatást, aztán a hatpontosok, majd az ötpontosok. A léc meg valahol elkezd majd rezegni. Így az őrjítően komplex algoritmussal megszerzett pontokkal versenyzünk a többiekkel, de mint tudjuk próbacseresznye, főleg, ha az alkalmassági feltételek rendben vannak!

Akkor a gyorsaság nem is számít?

Szerintünk határozottan de. Ezt az alkoholos befolyásoltságtól mentes földművesi (más szóval: a józan paraszti) logika mondatja velünk. Mert az azonos pontszámot elérteket is sorba kell rakni valahogyan és eléggé biztosak lehetünk benne, hogy ez a beadás időpontja alapján fog megtörténni. Ha pedig mondjuk az ötpontosok középmezőnyénél ürül ki a perselymalac, akkor azok, akik gyorsabbak voltak, a napelemnek örülhetnek, a többiek legfeljebb a részvételnek. Szóval, jövedelemkorlát ide, pontrendszer oda, ha valaki pályázni akar, legyen gyors, mint a zsírozott villám!

Egyszer lenn…

Na és mitévők legyenek azok, akik már most tudják, hogy ez a hajó nélkülük ment el? Reménykedjenek, hogy hátha a Titanic volt? Először is: szögezzük le, hogy ha az érzelmi attitűdjüket most leginkább a “Virágozzék minden virág, rohadjon meg az egész világ” uralja, akkor ez teljesen jogos. Az ugyan igaz, hogy amikor erről a pályázatról legelőször beszélni kezdtek, a kommunikáció még arról szólt, hogy a cél a jobban rászorulók támogatása. Aztán ez valahol menet közben gellert kapott és nagyon sokáig úgy tűnt, csak az fog kimaradni belőle, aki ki is akar. Ezzel pedig tízezreket ültettek bele úgy a hintába, hogy nem voltak bekötve. Na, ők fogtak most talajt és nem ám valami EU kompatibilis gumitéglás flaszteren, hanem igazi, régivágású síkbetonon.

A felháborodás tehát nem indokolatlan. De a lelki nyomorúság legbiztosabb módja, ha a valóságunkat az érzelmeink határozzák meg. Vegyünk tehát sok mély levegőt és tegyük fel a kérdést magunknak: hogyan tovább? Lemondunk a napelemről? Ha valaki már beleélte magát, akkor ez elég nehéz lenne. És nem is biztos, hogy ésszerű. Szerencsére vannak azért más lehetőségek, más források is. Oké, egyik sem 100% - de az 50% is pont 50%-kal több a nullánál. Némi öröm az ürömben, hogy itt versenyeznünk sem kell. Gyászoljuk meg az elszalasztott lehetőséget, aztán dacosan szegjük fel a fejünket és mondjuk azt, hogy: csakazértse csakazértis!

A többieknek pedig, akik még mindig látják a fényt az alagút végén, szeretnénk jelezni, hogy már mi is regisztráltunk szolgáltatókként a pályázatra és minden bizonnyal hamarosan megkapjuk a visszajelzést, hogy lajstromba is vettek minket. Attól kezdve pedig már tudunk szerződni és együtt robogunk tovább a függetlenség napja felé.
 

ewrwe