Ne maradj le az új kkv-knak szóló napelemes pályázatról

2019-11-08 11:53 |

Újult erőkkel jelentkezik ismét a mikro-, kis- és középvállalatoknak szóló GINOP, melyben vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a megújuló energiás és energiahatékonysági fejlesztésekhez. Most nemcsak bővült a támogatható vállalkozások köre, de az igényelhető összeg is jelentősen emelkedett. A kkv-k dolgát is megkönnyítették, egyszerűsítették a kiírást és a pályázás is kevesebb adminisztrációval jár.

A legutóbbi pályázat nyáron indult, melyről itt számoltunk be. Ehhez képest most nemcsak bővült a támogatható vállalkozások köre, de az igényelhető összeg is jelentősen emelkedett. A kkv-k dolgát is megkönnyítették, egyszerűsítették a kiírást és a pályázás is kevesebb adminisztrációval jár.

Ki pályázhat és mire?

Az összesen 20,4 milliárd forintos forrásból 3-100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás igényelhető átlagosan 55%-os támogatási intenzitás mellett, melyet a közép-magyarországi régión kívül eső vállalkozások igényelhetnek. Ez az összeg a nyári pályázatban még csak 1,5-3 millió forint között volt, ami kisebb fejlesztésekhez nyújtott anyagi támogatást, míg a most induló pályázat a nagyobb beruházásoknak biztosít segítséget. 

Az eddigiektől eltérően mostantól a mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkozó vállalkozások, non profitok és bérelt ingatlant használó cégek is beadhatják a pályázatot. Eltörölték továbbá azt is, hogy minden energiahatékonysági fejlesztést egyszerre kelljen végrehajtani. Az új pályázatban a szigetelést és nyílászáró cserét lehet a napelem telepítéstől eltérően ütemezni.

A pályázat célja a klíma védelme az energiafogyasztás és károsanyag-kibocsátás csökkentésével, továbbá a magyar kkv-k versenyképességének növelése a rezsicsökkentéssel. A magyar vállalatok fejlesztése emellett ahhoz is hozzájárul, hogy országunk kevésbé szoruljon az energiaimportra és önállósuljon az energiagazdálkodása. A pályázat így forditható napkollektoros rendszerek telepítésére és fejlesztésére, napelemes rendszerek telepítésére és kiskapacitású napelemes rendszer telepítésére hálózati villamosenergia-termelés céljából a gazdasági folyamatokban résztvevő épületekre és bármilyen energetikai korszerűsítést célzó felújításra, akár nyílászáró cserére is.

Ügyelj a határidőre

A pályázatokat november 11-től 2020. január 15-ig várják, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni összegyűjteni a pályázathoz szükséges anyagokat.

ewrwe